"Vedd ezt a leányt, neveld fel nekem; alakítsd jellemét a templom kifaragott oszlopának mintájára, hogy fényeskedjék az Úr országában örökre."

2010. május 14., péntek

Nevelési tizparancsolat

Jobban mondva 8:

1. Ne legyen bűntudatotok a gyermekeitekkel szemben! Ne érezzétek magatokat bűnösnek amiatt, hogy munkába jártok, és nem töltötök 24 órát a közvetlen közelükben. A tapasztalatok szerint az óvodába, iskolába járó gyerekek sokkal jobban beilleszkednek a társadalomba, mint a levegőtől is óvott, otthon dédelgetett kicsik, akiknek minden kívánságát folyamatosan lesik.

2. Ne azzal mutassátok ki az érzelmeiteket, hogy mindenféle fölösleges dolgot vásároltok a gyerekeknek! A kis jutalmakhoz fűződjenek konkrét teljesítmények.

3. Ne akarjatok százszázalékos szülők lenni! Senki nem tud mindent tökéletesen végrehajtani. Ne hajszoljátok túl magatokat. Inkább várjátok el, hogy a gyerekek is megfelelően teljesítsék a maguk feladatát.

4. Ne engedjétek, hogy a gyerekek naponta 6-8 órát tévézzenek, és igyekezzetek ellenőrizni a nézett filmek tartalmát. A sok videó és horrorfilm a gyerek lelkét teszi tönkre, ráadásul a házi feladat is kárát látja.

5. Vacsora közben ne nézzetek tévét! Az esti étkezés legyen kellemes, családi esemény, amikor mindenki elmeséli a napi élményeit.

6. Ne veszekedjetek a gyerekek előtt! Igyekezzetek a vitákat egymás között elintézni. Ne használhassa ki a gyerek, hogy a szülők nem egyformán ítélnek meg bizonyos dolgokat.

7. Ne a gyereken vezessétek le a feszültségeteket! Próbáljatok meg többet pihenni, relaxálni vagy sétálni. Menjetek el néha a gyerekek nélkül színházba, moziba vagy csak egyet sétálni. A kicsiknek is jót fog tenni, hogy a nagyszülőkkel játszhatnak.

8. Legyetek egységesek a gyereknevelés kérdéseiben! A fontos dolgokat lehetőleg már a gyerekek születése előtt tisztázzátok.

Na ebből majdnem mindet áthágtam már nem egyszer,mai napig is előfordul a bűntudat,hogy nem vagyok eleget a gyermekemmel,sokszor veszek kevésbé fontos dolgokat neki,hogy örömet okozzak vele.
Tv-t nem néz 6-8 órát,hála Istennek sokat van kinn levegőn!!

Ki ne akarna 100 %-os szülő lenni??? Csak sokszor rájövünk,hogy nem lehet! :P

Nincsenek megjegyzések: