"Vedd ezt a leányt, neveld fel nekem; alakítsd jellemét a templom kifaragott oszlopának mintájára, hogy fényeskedjék az Úr országában örökre."

2010. április 14., szerda

Kérdés


Arra lennék kiváncsi,a ti gyerkőcötök milyen rajzfilmet,mesét néz a tv-ben,dvd-n vagy számitógépen? Mi alapján döntitek el,hogy az ő korosztályának való-e az adott mese,és mi az ami túl korai?
Előre is köszönöm a válaszokat!

6 megjegyzés:

Babi néni írta...

A legegyszerűbb, ha az első pár mesét együttnézitek végig.

Az enyémek mindent néznek, nézhetnek, de az általam buta mesének nyilvánított verekedős meséket már maguktól kapcsolják el.

Általában semmit sem tiltok meg nekik nézni, de megmondom, ha nem tetszik a választásuk és meg is indokolom, hogy túl sokat verekednek benne.

Anna írta...

Nálunk is úgy van, hogy a koruknak megfelelő mesét nézhetik, kivéve ha túl sok benne a verekedés amit már a nagyobbik (7 éves) magától is ki tud szűrni. Van még egy olyan kritérium is, hogy ne legyen benne sok csúnya beszéd itt is rájönnek maguktól hogy mi az ami nézhető.
Amíg kissebbek voltak minden mesét megnéztem én először mielőtt odaengedtem őket a képernyő elé. Ha még én is megijjedtem tőle -mert ilyen is volt- pedig gyerekek nézhették volna a karika szerint, akkor normális hogy nem engedtem őket hogy megnézzék. Az érdekesség a csúnya beszéd körül -amit sajnos nem lehet teljesen kiszűrni- az, hogy a gyerekek mármondják egy egy enyhe cifraság után is, hogy "jaaaj olyat nem mondunk"!
Szerintem a mese élvezet kellene legyen a gyereknek és nem ijjedelemre okot adó, nevelő és nem butító, és ha nincs is sok oktató mondanivalója legalább durva nyelvezet ne lenne benne... No de a mesegyártók nem mindenben értenek velem egyet.

Gabi írta...

Nálunk a gyerekek a jim-jam meséit nézik.Ott nincs verekedés, sok az okító mese.A minimaxon csak a szezám utcát és elmo-t nézik.Dvd-n imádja a kisvakond meséit, Thomast, Elmo-t, Vackor meséit, most újabban jött Roary, és Fifi virágoskertje. Szeretem megismertetni velük azokat a meséket is, amin én felnőttem.Süsüt, pumuklit, és még a Tom és Jerryt is nézik, igaz abban szoktam magyarázni, de általában látszik is, hogy csak játékból püfölik egymást!

Timocska írta...

Szia!
Lillus egy időben nagyon szerette a kisvakondot, Eperkét. De a Nagy ho-ho horgászt is épp úgy megnézi, mint a micimackót.
Bár ha nagyon őszinte akarok lenni, ő nem nagy tv-s, igazából reggel (amíg készülünk a bölcsibe) és este nézi kicsit.

Nani írta...

Én még nem tartok itt, de hasznos válaszok... valószínűleg én is megnézem majd, mielőtt a gyerkőcnek megengedem. Rengeteg rossz mese van!

Andici írta...

Nálunk a Minimax mese ment, amíg ki nem vették a programból. És a hosszú meséket is végigüli Tomi, értem ezalatt a Mézengúzt, Verdákat, stb. Sajnos mamáéknál Cartoon Networkot néz, pedig mondtam, hogy nem szabad. Mondom, hogy nem szeretem, mert aggresszív mesék vannak benne, de sajnos csak én hallom. Emiatt néha verekedőst játszik, ami szintén nem jó. Túlzottan azonban hiába tiltom, mert akkor még azért is nézi, és úgysem vagyok ott. Inkább próbálom magyarázni, s remélem, hogy valami csoda folytán eljut a tudatáig egyszer.