"Vedd ezt a leányt, neveld fel nekem; alakítsd jellemét a templom kifaragott oszlopának mintájára, hogy fényeskedjék az Úr országában örökre."

2009. november 12., csütörtök

Napról napra

Új dolgokat tesz vagy mond Reni és mi csak ámulunk-bámulunk!

Az esti tejet csak én adhatom neki,nem fogadja el se Apától,se mástól,és szó szerint ÉN adom,ugyanis mai napig megmaradt az a régi szokás,hogy fekszik mellettem az ágyon és ÉN fogom a cumisüveget mikor issza.Ez egy olyan pillanat,mintha még szopizna.Még ha sokszor alig iszik pár kortyot.És habár az esti tv-zés Apa vállán fekve történik,miután bekerült a kiságyba,rám van szüksége,hogy mellé feküdjek a franciaágyon és fogjam a kezét mig elalszik.

Rajong a csecsemőkért és kisgyermekekért! Öleli,puszilja őket,mindenét odaadja nekik,nem félti a dolgait tőlük.

Tv-ben sir,vagy csak elkeseredett a szereplő.Reni:
"Néni sir? Szomorú?"
Kisgyermeket vagy csecsemőt lát:
"Baba! Édes! "
Cserepes virágunkat behoztuk végre az udvarról télire.
"Virág! Szép! "

Eddig is kifejezte érzelmeit irántunk öleléssel,puszikkal,de mostanában ezek sokszorozódtak!! És reggel ha tejért indulok a konyhába ébredés után,kéri,hogy Ölbe! és ki kell vigyem magammal,mert ha benn hagyom,sirva rohan utánam.

Nappal teljesen szobatiszta,nagy örömmel ül bilire,sőt,ha van rajta pelus,akkor is szól,hogy kell(rendszerint igy: Kakáltam ,ami azt jelenti:kell pisilni/kakálni ,tehát múlt időben mondja de jövő lesz belőle).Néha csak egy kis szelecske van,akkor megjegyzi mosolyogva:púrci!

Volt két eset nemrégen,mikor büfizett,és azt mondta:Majac!

A cumikát sokszor önként beteszi a párna alá reggel,hogy vigye el a mókus és este már kérdi,hogy : Ninika? Mókusz?

Imád kezet és fogat mosni,de rámszól,hogy én is csináljam.

Bármit csinálok, "Én is!" felkiáltással belefog.
Tereget,tésztát gyúr,tojást felver,kádat mos,ágyneműt simit és hasonlók.

"Kávézik",vagyis kap egy korty kávét a kis csuprába cukorral és sok-sok tejjel és boldogan kortyolgatja,mikor mi is.
Egyik hétvégén beviszem a szobába a miénket az apjával,csend,csend és egyszer csak megszólal: "Kávém? Hol van kávém?" :)

Hús,hús,hús!!!Kolbász,virsli,töltöttkáposzta,husi,mindegy csak hús legyen,ne is álmodjak túróslaskáról vagy paradicsomlevesről,inkább éhezik egész nap!!

Végre nem fél a hajmosástól,de azért óvatosan kell csinálni pancsolás közben és speciel Johnsons&Johnsosnst használunk egy ideje,mert valaki tanácsolta,hátha csipte eddig a sampon a szemét,pedig kicsi korában szinte bármelyik baba márka megfelelt.

Rajong a főzős játékokért és órákig játszik a kiskanalakkal,babaedényekkel,"Főzöm" mondja,meg "Hűtőbe",meg a mikró nagyon érdekli a konyhában,néha meglepő dolgokat találok benne,mikor kinyitom(nurofen,ceruza,teásdoboz,stb):-) És érdekes,hogy nem inditja el a mikrót.
Mikulásra játék hűtőt és sütőt gondoltunk neki.

Sajnos be kell vessem a mesenézést evéskor ha azt akarom,hogy jól egyen,ilyenkor a youtube-on nézzük végig a repertoárt.
Reggeli ébredés után kezembe nyomja a távirányitót és jön a parancs:"Kapcsold be!" de ő is szivesen megteszi.Meglepő,hogy 2 hónappal ezelőtt milyen rajzfilmeket nézett a Minimaxon és mi érdekli most!

Azért ha lehet,nem nézetem a Minimaxot,inkább gyermekzenét teszek be és közben játszik/játszunk. Ha haladni akarok a főzéssel,akkor inkább mikor alszik,fogok bele.
Nagyon igényli,hogy társasága legye,együtt énekel velem,vagy húz,hogy táncoljunk,ugorjunk,csússzunk.

Az utcán sötétben gyalog hazafele sokszor énekeltük a "Baba jár-jár-jár" kezdetű mondókát vagy a "Jézus szeret minden kicsi gyereket"-t és énekelve hamarabb hazaérünk.Persze főutcán még nem próbáltuk :)

Főutca,igen! Galambok! Visszük a pár maréknyi búzát és tengerit és ragyogó szemmel dobálja a galamboknak,amik több tizesével körül vesznek bennünket! Valami hihetetlen!

A szobák falai és a bútorok filctoll és szinesceruza nyomairól árulkodnak,Reni tökéletesen elmondja:"Nem szabak csak papirra" és már firkálja a berendezést,karján,kezén,a feje tetején is voltak nyomok...

Nagyon szereti a meséket képeskönyvből,Micimackó és a mézfa nagy kevence,ő is elmeséli nekünk.

Továbbra is ha megkérdezik:
"-Hány éves vagy?
-Kettő.
-Milyen autója van apának?
-Audi."

És 8-ig számol majdnem mindig hibátlanul.

Esti ima:
Apa,Anya:" Én Istenem,jó Istenem........vigyázz "(itt szünet,hogy a kishölgy is szóhoz jusson)
Reni:" Anyukája , Apukája, ninikája (cumi) , Mamája,Tatája, Babája ...Ámen!
Néha még a sorban elhangzik: Papára(ennivaló),kumkija(krumpli),tejcsire :)


...

6 megjegyzés:

Agi írta...

Nagyon kis ügyes és édes lehet Reni!

Pont.én írta...

Édes, okos a kiscsaj! Az utcán-éneklés az nálunk is menő dolog!

Marcsi írta...

Mennyit fejlődnek ezek a gyerekek! Reni igazán jóérzésű, empatikus lányka. És úgy látom, nagyon anyás :) De ennek csak örülj, még néhány év és majd egy fiú iránt rajong :D
Botianyu

masika írta...

Ó számolás nállunk is ezerrel megy. Magyarul már 20ig angolul 10ig! Ha vásárolni megyünk egy nagy áruházba akkor pedig tuti, hogy olyan hangosan énekel Lili, hogy az áruház másik vágán is hallani!

Bogár és Gerti írta...

:)
Mennyi mennyi információ :) Melyikről is szóljak :) ...
Mennyi minden csoda jön még :) Imádnivaló amiket mondanak :)
Puszi

Cuki írta...

Nagyon tetszik nekem, hogy már ilyen pici korban szoktatjátok az esti imára. Annyira kis kedves, hogy így felsorol mindent az imában, de látszik, hogy érti, mi a lényege.-) Örülök, hogy jól vagytok, mostanában inkább csak böngészgetek, elnézést, hogy nem volt időm írni.-)