"Vedd ezt a leányt, neveld fel nekem; alakítsd jellemét a templom kifaragott oszlopának mintájára, hogy fényeskedjék az Úr országában örökre."

2009. január 23., péntek


A gyerekeknek 6 éves korig folyamatosan változik az ízlésük,olvassuk itt. Ennek megfelelően kisgyermekkorban meglehetősen hektikus a gyerkőc ízlése, egyes ételeket hetekig eszik, aztán meg egyáltalán nem. Ezalatt a mi célunk ne az legyen, hogy mindent megetessünk vele, hanem, hogy a nagy szélsőségektől tartsuk távol, egyen minél változatosabban, egészségesebben és helyes szokásokat alakítson ki. Mindezt a dackorszak kellős közepén megvalósítani nagy kihívás, de nem lehetetlen :)
Renáta ízlése is nagyon érdekes,van amit korábban egyáltalán nem szeretett,most meg egyik kedvence,mint pl. a vajas-lekváros kenyér,vagy a tejbegríz.
Amúgy elég válogatós,a makaróniféléket nem szereti,csak a húslevesben eszi meg a cérnametéltet,főzelékfélékért nem rajong,kivéve a zöldborsófőzelék.
A joghurtot régebben szerette,most nem jön be :(

A fő szabály, hogy ne erőltessünk semmit, az evés legyen öröm és élmény a kicsi számára. Hagyjuk érvényesülni az ízlését, de ne mindenáron.
Hát akkor nem erőltetjük. A spagettit sem.A krumplistésztát sem.De jöhet a virsli meg a bundáskenyér éjjel-nappal.Főleg ha van mellé érett paradicsom!

Főként 2 éves kor körül szokott előfordulni, hogy a gyerkőc áll a hűtőnél és üvölt, ha nem kapja meg az általa kigondolt ételt. Az anyukák meg belesétálnak a csapdába és odaadják neki, “legalább eszik a gyerek (és nem üvölt)”-alapon. Szerintem nincs benne semmi probléma, ha a gyerek kiválasztja magának az ételt (mondjuk uzsonnára, tízóraira), vagy ha megéhezik két étkezés között (ha annyit szaladgálnék, mint ő én is megéheznék :)), de ha folyamatosan mindig ugyanazt a nem túl egészséges ételt akarja enni (csoki, édesség, chips), az ellen fel kell lépni, mégpedig megvonásos alapon. Egész egyszerűen nem kell olyan ételt venni néhány hétig és kész. Az első két alkalommal még meg kell majd neki magyarázni, hogy nincs, elfogyott, de meg fogja érteni és elfelejti.
Remélem elég következetesek leszünk és nem édességen fog felnőni,mert nem is egészséges!
Az Egyél kicsim című könyvben azt írja,ha nincs is más otthon,de gyümölcs és friss kenyér(lehetőleg nem fehér) mindig legyen, mellyel az éhséget csillapítani lehet a következő etetésig!

Ami a válogatást illeti. Nem gond, ha nem akar megenni egy ételt, vagy ha néhány napig csak egyfélét akar enni, de a “Petike csak a levest eszi meg tésztával” típusú szélsőségeket nem szabad hagyni elszabadulni.

Az nem gond, ha egy gyerek nem eszi meg pl. a paradicsomot, nem szabad erőltetni, mert idővel majd megkóstolja és megeszi. Az idénygyümölcsök, -zöldségek esetében pl. ez mindig így szokott lenni: az évszak elején még furcsa nekik a meggy, a cseresznye, a barack, aztán idővel mégis elfogadják.

A leges-legfontosabb, hogy mutassatok jó példát! Ha te sosem eszel gyümölcsöt, akkor a kicsi sem fogja megenni, míg ha te mindennap eszed, akkor idővel ő is kíváncsi lesz és megkóstolja.


Még a babák is rántott husit esznek:

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Zsófinak s változó az igénye! Renike a rántothúsi nagyon finom :-)

SKata írta...

Sziasztok!Milyen érdekes,hogy most írtál ezekről az "ízléses" dolgokról!Épp a napokban beszéltünk arról,hogy a Nóri sem volt hajlandó hónapokig megenni a paradicsomos kajákat és a krumplipürét.Most mindegyiket úgy falja....ahogy csak kanálra tudja tenni:-).

Nelly írta...

Köszönöm a "csirkemáj" észrevételt, jót derültem rajta :) mert nem figyeltem fel rá!

Aranyos kislányod van, sok áldást néktek és egészséges fejlődést!

Névtelen írta...

Na, nálunk is most van az "állok a hűtő előtt és üvöltök" c. fejezet. :) Ha rajtam múlna, krémtúró, joghurt, mazsola lenne a menü. :)