"Vedd ezt a leányt, neveld fel nekem; alakítsd jellemét a templom kifaragott oszlopának mintájára, hogy fényeskedjék az Úr országában örökre."

2008. november 5., szerda

A babák beszéde

A babák úgy tanulnak meg beszélni, hogy hallgatják és felfedezik a környező világ hangjait, illetve válaszolnak ezekre. Néhány módszer, melyekkel a babát rávehetjük a csevegésre.

A babák születésük pillanatától kezdve szeretik, ha beszélünk hozzájuk, de még jobban szeretik azt, ha beszélgetés közben közvetlenül őket nézzük. Tanulmányok igazolják, hogy szoros összefüggés van a baba szülőjével vagy gondozójával folytatott beszélgetéseinek száma és az értelmi fejlődés között.

Beszéljünk a babához egész nap! Ragadjunk meg minden lehetőséget a beszélgetésre. Írjuk le, magyarázzuk el, és részletesen mondjuk el kettőnk éppen aktuális tevékenységét. Ezen beszélgetések minősége és mennyisége meghatározza, hogy a baba milyen szinten fogja megtanulni a nyelvet.

Fedezzük fel a nyelv ritmusát ujj-játékokkal és mozgással párosuló mondókák megtanításával, énekléssel és versek, mondókák olvasásával!

Olvassunk a babának sokféle könyvet! Tegyük a hangos felolvasást napirendünk szerves részévé!

A versek, mondókák nyugtató hatással vannak a gyermekekre, az idősebbek számára pedig lehetőséget biztosítanak készségeik fejlesztésére. Amikor csak lehet, énekeljünk és mondjunk versikéket a babának.

Az éneklés és a mondókák a kommunikáció igen hatásos formái. Az ujj-játékok, a mozgással párosuló mondókák és az ismétlődő dalok fejlesztik a baba nyelvi képességeit és emlékezetét, mivel a baba vagy a totyogó kisgyermek.

Énekléssel és versikékkel megnyugtatjuk, megvigasztaljuk a kisbabát. Ez az egyik leghatásosabb módja a babával való kommunikálásnak is. Amikor csak lehetőség adódik, énekeljünk és mondjunk versikéket a babának.

"Ez elment vadászni"
Ez elment vadászni (megfogjuk a nagylábujjat)
Ez meglőtte (megfogjuk a másodikat, és így tovább)
Ez hazavitte.
Ez megsütötte.
És ez a pici mind megette!
Megfájdult a hasa tőle. (megcsiklandozzuk a babát)

"Kerekecske gombocska"
Kerekecske gombocska (kis köröket rajzolunk a baba tenyerébe)
Itt szaladt a nyulacska.(ujjainkkal fellépegetünk a baba karján)
Erre megyen, itt megáll, itt egy körutat csinál. (ujjainkkal átlépegetünk a mellkasára)
Ide bújunk, ide be, kicsi gyermek keblibe! (megcsiklandozzuk a baba mellkasát)

"Hinta - palinta"
Hinta - palinta,
Régi duna, kis katona,
Ugorj a dunába
Zsupsz!

"Kitrákoty mese"
Én elmentem a vásárba fél pénzzel,
Tyúkot vettem a vásárba fél pénzzel,
Tyúkom mondja kitrákoty,
Káré kittyom, édes tyúkom
Mégis van egy félpénzem.
Én elmentem a vásárba fél pénzzel.
Kakast vettem a vásárba fél pénzzel,
Kakas mondja ...

Tetszésünk szerint folytathatjuk a dalt bármilyen állattal, pl. a kacsával ("háp-háp"), a kutyával ("vau-vau"), a macskával ("miaú-miaú"), báránnyal ("bee-bee"), és a lóval ("nyi-ha-ha"). Ez a dal annyira lebilincselő, hogy a baba úgy érzi, mintha valójában ő énekelné a szöveget. Az állathangok utánzását nagyon élvezi a baba és a szövegből sok állat nevét megtanulja. Énekeljük ezt a dalt az állatkert felé vezető úton, és amikor látjuk az állatokat, utánozzuk a hangjukat. A kisgyermek nagyon fog örülni annak, hogy ezek a hangok számára már mind ismerősek.

forrás:www.pampers.hu

Nincsenek megjegyzések: