"Vedd ezt a leányt, neveld fel nekem; alakítsd jellemét a templom kifaragott oszlopának mintájára, hogy fényeskedjék az Úr országában örökre."

2008. szeptember 13., szombat

Fogzási tünetek és tünetmentes fogzás

A fogzásról érdemes tudni, hogy sok babánál bizonyos fogak teljesen tünetmentesen (vagy csak minimális tünetekkel jönnek ki), más fogakat meg jobban megszenvednek. Előfordulhat, hogy a kicsit egyáltalán nem viseli meg a fogzás, amíg csak az első néhány fogacska bújik, később meg problémákat okoz, de fordítva is lehet.

Még a legnyugodtabb babánál is gondot okozhat, amikor a hátsó őrlőfogak (nagyőrlők és kisőrlők) jönnek, illetve amikor a szemfogak bújnak ki. Ilyenkor általában napokkal hamarabb véres és duzzadt lehet a pici ínye, akár a pofija is megdagadhat és nem ritka a kisebb hőemelkedés sem.

A csecsemők többsége nem olyan szerencsés és már az első fogacskák megjelenése is tüneteket okozhat náluk. Akár már 2-3 hónapos korban is megkezdődhet a nyálzás, sok esetben a nyál a fogzás körüli időszakban kicsípi a baba pofiját. Lazább lehet a széklet is és megfigyelhető, hogy abban a néhány napban, ameddig a fogacska áttöri az ínyt, gyakrabban kipirosodik a kicsi bőre, akár ki is sebesedhet.

Kevés orrfolyás és hőemelkedés is előfordulhat a fogzás miatt, de ennek elsősorban nem a fogzás az oka inkább az, hogy a fogzás alatt a baba könnyebben elkapja a vírusokat.

A fogzás tünete lehet az étvágytalanság is. Emiatt felesleges aggódni, éhenhalni biztosan nem fog a pici, pár nap múlva pedig ismét lesz kedve enni.

Meddig tart a fogzás? Általános tévhit, hogy a fogzás csupán néhány napig tart, addig, amíg ki nem bújik a fogacska. 1-1 fog kibújása akár hetekig is eltarthat. Először csak rágni kezd a baba és beduzzad az ínye, aztán már olykor-olykor nyűgösebb is lesz, végül elkövetkezik az a pár nap, amikor valóban kibújik a fog. Ez a metszőfogaknál 3-4 napig tart, a hátsó rágófogaknál akár 1 hét is lehet, mire teljesen áttöri a méretes fog az ínyt.

A fogzás tüneteinek enyhítése
Ameddig csak rág a baba, addig egy jó rágóka elég lehet. Nem minden baba szereti a rágókát, próbálkozhatunk gumijátékokkal, kiflicsücsökkel vagy tetrapelenkával is, van amelyik baba ezzel tudja jobban masszírozni az ínyét.
Amikor szemmel láthatóan fáj az ínye, duzzadt, véres, akkor ki lehet próbálni a dentinoxot. Ennek a hatása csak néhány percig tart, az aktuális nyűgösség ellen jó lehet.
Fájdalaom ellen kaphat még Panadol szirupot (4 napig lehet folyamatosan adni, naponta maximum négyszer, utána szünetet kell tartani), éjszakára adhatunk neki Germicid C kúpot (vényköteles), ami ugyancsak fájdalomcsillapító.

A homeopátiás szerek közül sokaknak bevált a Viburcol kúp, amit éjszakára adhatunk és nyugtató, fájdalomcsillapító hatása van, valamint a Chamomilla Vulgaris CH15 golyócska, amiből napközben akár óránként 1-1 szemet adhatunk a kicsinek, éjszakára pedig 5 golyócskát lehet bevenni.

www.kismamablog.hu

1 megjegyzés:

SKata írta...

Jó,hogy ezt írtad,mert mi annak idején a Dentinox-szal kezdtünk és csodálkoztunk,hogy nem használt éjszakára(védőnő "elfelejtette" közölni,hogy csak pár percig fejti ki áldásos hatását),ráadásul még öklendezett is tőle a Nóri!
Most Nurofent adunk,2,5ml-t,naponta egyszer,éjjeli alvás előtt,mert jönnek a hátső őrlők...